Nicolaie Moldovan – Policy Advisor for Cohesion Policy, Regional Development & Budget, European Parliament
Sunt specializat în dezvoltare locală și regională finanțată cu fonduri nerambursabile și consilier pentru politica de coeziune, reforme structurale și buget la Parlamentul European, unde lucrez alături de dl. europarlamentar Mircea HAVA. Între 2012 și 2019, am ocupat funcția de city manager la Primăria Municipiului Alba Iulia, Cealaltă Capitală a României.
Aici am fost implicat în multiple proiecte de investiții, cele mai importante fiind cele care au vizat transformarea profundă a Cetății Alba Carolina, cea mai mare cetate din Europa Centrală și de Sud-Est. Am activat timp 18 de ani în domeniul administrației publice locale. Dețin o vastă experiență în dezvoltarea și implementarea proiectelor de investiții tehnico-edilitare, de mobilitate, în clădiri civile, în patrimoniul cultural istoric, în capital uman și altele. Portofoliul meu profesional include peste 150 de proiecte aprobate, din care 50 le-am coordonat în calitate de manager. Din proiectele aprobate, bugete de peste 600 de milioane de euro, au vizat inițiative pentru autoritățile publice locale, atât urbane, cât și rurale, sau asociate în asociații de dezvoltare intercomunitare, respectiv parteneriate.
Între 2016 – 2019 am coordonat Proiectul Pilot Alba Iulia Smart City, un parteneriat public-privat cu Guvernul României și un mix de 40 de companii multinaționale, naționale și start-up-uri. Proiectul a devenit o oportunitate substanțială pentru testarea în Alba Iulia a peste 100 de soluții inteligente pentru îmbunătățirea calității vieții orașului, atragerea de noi fonduri și emergența unei preocupări solide în direcția valorificării noilor tehnologii în viața orașului.
La Primăria Alba Iulia am coordonat și participat direct la realizarea de strategii de dezvoltare, inclusiv strategia de brand de oraș, planul de mobilitate urbană, relațiile internaționale ale orașului, relația cu societatea civilă. Am gestionat contractele municipalității cu instituții precum Banca Mondială și Agenția Internațională de Rating Moody’s, relația de colaborare cu diverse instituții europene și rețele transnaționale specializate în dezvoltare durabilă, afaceri europene sau promovarea turismului. Dețin o experiență bogată de trainer în managementul proiectelor, iar de anul trecut am început și o activitate publicistică dedicată comunităților inteligente, pe care o puteți urmări pe https://www.europeofcities.com/blog